Informatie en adviespagina van radio-zaak.nl

  • Inleiding
  • Hoe werkt een radio?
  • Wat voor soorten radio’s bestaan er?
  • Wat is Digital Audio Broadcast (DAB)?

Inleiding

Hoe werkt een radio, bestaan er ook verschillende soorten radio’s en wat is DAB eigenlijk? Wilt u een radio met veel functies of is een simpele radio voor u voldoende?  Ga je dus voor de radio van de toekomst genaamd DAB+ radio of houdt u het bij een normale FM radio. Als u veel op reis bent dan is een zakradio misschien iets voor u. In de tekst hieronder wordt op deze vragen uitgebreider ingegaan.

Hoe werkt een radio?

Het woord radio betekende vroeger niets anders dan een vorm van draadloze telecommunicatie waarbij een radiozender berichten verzend in de vorm van radiogolven. Vroeger had je dan ook een radiotoestel nodig om boodschappen te kunnen ontvangen. Tegenwoordig wordt ieder kanaal waarlangs continu wordt uitgezonden radio genoemd, welke techniek ook maar gebruikt wordt. Het belangrijkste onderdeel van de radio is de oscillator. Dit onderdeel zorgt ervoor dat het radiosignaal als draaggolf dient en na overgang naar een andere toonsoort door een antenne kan worden uitgezonden. Om daadwerkelijk geluid over te zenden wordt het geluid door een microfoon eerst omgezet in een elektrisch signaal, waarmee het opgewekte oscillatorsignaal veranderd wordt. De meest bekende vormen van verandering van toonsoort zijn amplitudemodulatie (AM) en frequentiemodulatie (FM). De laatstgenoemde levert een hogere geluidskwaliteit dan het eerstgenoemde. Bij de radio van de ontvanger wordt het uitgezonden signaal door de ontvangstantenne opgevangen en doorgegeven aan de ontvanger.

Wat voor soorten radio’s bestaan er?

Radio’s zijn er in alle soorten en maten. Van compacte zakradio’s tot uitgebreide stereo-installaties. Zo zijn er radio’s voor in de auto maar ook radio’s voor in de huiskamer op zondagmiddag. Radio’s met ingebouwde boxen en radio’s met losse speakersets. Toch hoef je tegenwoordig niet eens meer een fysieke radio in bezit te hebben, want er zijn steeds meer mensen die gebruik maken van online radio luisteren. Zo wil men dus af van de verouderde AM en FM radio. De markt van de radio is dus wel zo groot dat er altijd iets voor u bij zit.

Wat is Digital Audio Broadcast?

DAB is een Europees systeem gecreëerd in 1993 dat gedigitaliseerde radio-uitzendingen mogelijk maakt, als alternatief op analoge radiosignalen. Het grootste verschil tussen een DAB radio en een analoge radio is dat de DAB radio storingsvrij kan uitzenden en ontvangen. Wat een analoge radio niet kan. Als een DAB radio storingsvrij uitzendt en ontvangt zijn er bovendien ook meer zenders beschikbaar in tegenstelling tot een analoge radio. Dit kan eventueel een oplossing bieden op de geringe capaciteit van de FM-band. Nog een voordeel is dat je tijdens de uitzending meer algemene informatie over de zender kan doorsturen. Voor de kijkers is misschien nog wel het beste voordeel dat je de radioreclames kan wegfilteren. Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen, je kunt de digitale radioprogramma’s alleen luisteren op een duurder DAB-radiotoestel. Wel is het mogelijk dat de prijzen van de DAB-radiotoestellen op korte termijn kunnen gaan dalen. Dit omdat fabrikanten massaproductie in willen gaan zetten om de prijzen te kunnen drukken. Tegenwoordig wordt er ook een verbeterde versie van DAB aangeboden genaamd DAB+. Dit is omdat bij de DAB soms het geval was dat als je niet goed bereik had er niet gegarandeerd goede kwaliteit werd geleverd. Dit is bij DAB+ wel het geval. Het komt er op het algemeen op neer dat DAB+ zowat 3 keer zo efficiënt is als de DAB.

<< Terug naar de visuele versie

Heeft u advies nodig?

Heeft u advies nodig?

Gebruik ons contactformulier

Onze klantenservice is momenteel

(geopend op werkdagen van 9:00 - 17:00)