Het ontstaan van radio in Nederland

Elke Nederlander heeft er wel eens gebruik van gemaakt: de radio. Wij van radio-kopen.nl luisteren elke dag naar de radio, maar wisten daar nooit eigenlijk de geschiedenis van. Naar even wat deskresearch te doen, blijkt dit toch wel heel interessant te zijn. Vooral voor de Nederlandse radio, daarom zou ik graag jullie hier wat over willen vertellen.

De briljante uitvinding

In het jaar 1887 waren ze aan het experimenteren met elektronische radiogolven, hoe deze opgewekt konden worden en hoe ze konden worden opgepikt. Dit werd al snel duidelijk en daardoor kon de Italiaanse uitvinder genaamd Guglielmo Marconi de eerste radioverbinding vaststellen. Geniaal toch? Een paar jaar later door de uitvinding van de elektronenbuis in 1906, konden ze naast radiogolven ook geluiden naar elkaar verzenden.

Nederland als eerste

En daardoor kon de Nederlandse ingenieur Hanso Henricus Schotanus a Idzerda de eerste officiële radio-uitzending uitzenden in 1919. Waardoor de eerste omroepzender ter wereld kwam. Voor vijf jaar lang presenteerde Hanso vier uitzendingen per week, maar uiteindelijk moest hij er mee stoppen vanwege geldproblemen.

Overheid en de radio

Natuurlijk wilde de overheid een handje meehelpen met de komst van de radio. Daarom had de overheid de ether gereserveerd voor omroepen die niet-commercieel waren. Daardoor werden er meerdere omroepverengingen opgestart die niet-commercieel waren. Zoals de KRO, de AVRO en de VARA. Die zenders zenden destijds dagelijks meerdere omroepen uit waarvan geen sprake was van horizontale programmering.

De komst van de piraten

Door de jaren heen kwam er steeds meer concurrentie voor de publieke zenders. Andere radiostations waren ook goed te ontvangen vanuit Nederland. Bijvoorbeeld radio Luxemburg, waar duizenden Nederlands toen destijds dagelijks aan het luisteren waren. Ook kwamen er heel veel Nederlandse adverteerders op af, want die wilden natuurlijk hun boodschap doorgeven aan de Nederlandse bevolking en die luisterde radio Luxemburg. Radio Luxemburg was eigenlijk zo populair dat het begon in 1960 met het uitzenden vanaf de kust van Scheveningen. Radio Luxemburg veranderde toen snel zijn naam naar Vrij Omroep Nederland wat later Radio Veronica werd. De overheid was hier natuurlijk niet blij mee, dat zo’n piratenzender zoveel luisteraars heeft gekregen. Daarom lanceerde de overheid een wetwijziging in 1974 wat het mogelijk maakte Radio Veronica te verbieden. Later is het natuurlijk een commerciële zender geworden, maar het is toen destijds heel lang uit de lucht geweest.

Radioreclame

Er was veel vraag voor reclame op de radio, ten minste aan de adverteerders kant. Daarom werd er in 1965 de Stichting to Uitzending van Reclame(STER) opgericht. Er was toen de regel, dat elke radiozender 26 minuten per dag advertenties mag afspelen, dit bleek te weinig te zijn en werd al snel verhoogd nar 39 minuten per dag in 1971. Ook dit was te weinig. En door de hoeveelheid, zat er een hele strenge aanvraagprocedure bij. Het moest weken van tevoren aangevraagd worden en daar boven op waren ze niet bepaald flexibel.

Digitalisering van de Radio

In 2005 werd DAB ontwikkeld en in 2007 is het geüpgrade naar DAB+. DAB en DAB+ is de opvolger van FM. DAB+ werkt namelijk op het internet i.p.v. elektronische radiogolven waardoor de kwaliteit van de radio velen malen beter wordt. Daardoor is er eind 2013 een omslag plaatsgevonden van FM naar DAB+, je hebt het misschien wel meegekregen toen destijds met de grote campagne van NP “Let’s get digital”,

    15-02-2018 00:00
Heeft u advies nodig?

Heeft u advies nodig?

Gebruik ons contactformulier

Onze klantenservice is momenteel

(geopend op werkdagen van 9:00 - 17:00)